Waterloo, Rebosante
Philadelphia, PA

Awards

2016 International Play Space Competition Winner

In response to the Community Design Collaborative’s PlaySpace design challenge, Roofmeadow and collaborators from Studio Ludo and Space for Childhood developed a winning design for Norris Square Waterloo Recreation Park. A very popular park in the summer, its pool and basketball courts are set in a field of aging pavement. The design updates the park’s severe hardscape by overlaying the existing concrete with a living ‘veneer’ hydrological system. The ‘veneer’ greening strategy invests resources in artful terrain, native plantings and the play opportunities they provide, in lieu of demolition and excavation. The design approach in the competition prioritized the park’s existing community role, while incorporating green space, stormwater capture, play opportunities, and improving usability for all generations. Of forty entries submitted, our team won for the Waterloo Park category. Our entry was ranked first in its class by each of the three deciding juries: the expert jury, community jury AND award jury.
Subsequently, Roofmeadow’s team was invited to continue design efforts in collaboration with Make The World Better Foundation, Urban Roots and Interface Studio Architects to bring the design to fruition. A collaborative design update re-opens the Waterloo street axis, renovates the west basketball courts, creates a play hill and trail along the east half of the park, integrates a stormwater tree trench and subsurface infiltration, and transforms the street-facing spaces into porch-like environs. Construction is anticipated in fall 2018.